Šest evropskih premijera Juliana Lagea

Čudo od djeteta o kojem je snimljen dokumentarac sa samo 8 godina, sa samo 12 je nastupao na dodjeli nagrada Grammy, u 31. godini života jedan je od istaknutijih muzičara svoje generacije i gitarista fascinantne tehnike i talenta koji iza sebe ima gotovo 30 albuma i tri Grammy nominacije za najbolji album.

Julian Lage ove godine je već objavio tri albuma, a za album Mount Royal iz prošle godine, snimljen sa Chrisom Eldridgeom osvojio je uz nominaciju za Grammy, i Independent Music Award za najbolji instrumentalni album godine.

Ovaj gitarista nije nepoznat festivalskoj publici, o njegovim izvedbama na scenama Jazz Festa Sarajevo pisali su i međunarodni muzički kritičari a o njegovom iznimnom talentu i umijeću publika ovogodišnjeg festivala će svjedočiti na različitim nastupima koje će Julian Lage održati na XX2. Jazz Festu Sarajevo – na ukupno šest evropskih premijera.

Drugog novembra na otvaranju XX2. Jazz Festa nastupit će u kvartetu Insurrection, nakon toga predstavit će se u gitarističkom triju sa Gyanom Rileyem i Billom Frisellom izvodeći još uvijek nesnimljeni repertoar Nove Cantici per Francesco d'Assisi. Nastupit će i u kvartetu pjevačice Petre Haden te kao član koncepta Cobra.

Kao što je prije dvije godine svoju evropsku premijeru u Sarajevu imao program The Bagatelles Marathon, tako će 3. novembra biti održan «MASADA dan» sa 11 koncerata uključujući i The Book of Angels Special i evropsku premijeru The Book Beriah Marathona.

U SARTR-u će u okviru prvog programa premijeru imati Angels Quartet u kojem pored Juliana Lagea nastupaju John Zorn, basista Jorge Roeder i bubnjar Kenny Wollesen, dok će u okviru Maratona, u Domu policije Lage još jednom nastupiti, u duetu sa gitaristom Gyanom Rileyjem.

Ulaznice za sve festivalske programe možete kupiti na linku ulaznice. Još samo nekoliko dana u prodaji su i kompleti ulaznica.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.