Uvodno slovo o XX1. Jazz Festu Sarajevo

Draga Publiko,

Ovaj festival je nastao u želji da slavimo slobodu koju smo nakon rata i opsade dočekali. Upravo “jazz” smo shvatali prvenstveno kao izraz slobode, pa tek onda, eventualno, kao muzički žanr. Oduvijek nam je bilo manje važno kako se neka muzika zove odnosno kako neko neku muziku naziva – bilo nam je jedino bitno da je muzika muzikalna, muzika kao univerzalni jezik koji ne ostavlja prostor za nesporazum.

U društvu je sve manje slobode, pa je i sve manje razloga za festivalska slavlja. Ove godine, za sve one koji o muzici razmišljaju žanrovski, festivalski program je najveća zagonetka do sada – jer, žanrovski rečeno, predstavit ćemo najširi opseg različitih muzika do sada, od savremene “klasične” muzike pa sve do “metala”, uključujući mnoge moguće muzike između te dvije krajnosti.

Ukoliko želite uživati u ovogodišnjoj muzičkoj odiseji, dođite otvorenog srca i doživite nešto što u ovoj zemlji i u gradu Sarajevu nikada niste mogli, a možda više nikada nećete imati priliku. Dođite nespremni i otvoreni, i ne očekujte ništa, da biste mogli dobiti sve, ili barem dovoljno za povratak u nadrealno realnu svakodnevnicu.

Dobro došli na XX1. međunarodni muzički festival 2017!

Edin Zubčević

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.