Jojo Mayer: Novi album i novo priznanje

Nerve, popularni ansambl švicarskog bubnjara Jojo Mayera objavio je novi album, istoimenog naziva – Nerve.

Okosnicu ovog trija, koji je nastupio na 13. Jazz Festu 2009. godine, čine Mayer i basista John Davis, odnedavno je novi član ansambla klavijaturista Jacob Bergson, dok je pridruženi član Aaron Nevezie zadužen za “dekonstrukciju zvuka u realtimeu”.

Kao kolider Nervea, Mayer se etablirao kao jedan od vodećih instrumentalista i inovatora koji ima veliki broj poštovalaca zahvaljujući konceptu i tehnici koje je razvio tokom karijere. Sam Mayer za svoju muziku kaže: “Nerve zvuči kao elektronska muzika, ali to nije. Ne zvuči kao  jazz i rock, a to jeste.”

Modern Drummer Magazine je 2014. godine Jojo Mayera uvrstio među 50 najvećih bubnjara svih vremena a prije nekoliko dana proglašen je najboljim fusion bubnjarom po mišljenju čitalaca spomenutog magazina. Nagradu uglednog magazina namijenjenog bubnjarima i perkusionistima, Mayer je i prošle godine osvojio u dvije kategorije.

Na Jazz Festu Sarajevo, Jojo Mayer je nastupao i 2008. godine sa triom Depart kojeg su činili saksofonista Harry Sokal i kontrabasista Heiri Kanzig.

Novi album možete poslušati i kupiti ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.