Dvostruko otvaranje 20. Jazz Festa

Povodom otvaranja 20. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2016 bit će održana dva koncerta u Bosanskom kulturnom centru.

Festival će 2. novembra otvoriti norveški pijanista i kompozitor Bugge Wesseltoft koji 20 godina svog projekta New Conception of Jazz obilježava novim ansamblom istog naziva koji čine četiri mlade umjetnice Marthe Lea, Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanskriti Shrestha i Øyun Kjenstad svirajući saksofon, gitaru, tablu i bubnjeve. Ove mlade, sofisticirane i energične muzičarke odvažno sudjeluju u novoj i uzbudljivoj potrazi Bugge Wesseltofta za uvijek novom koncepcijom jazza.

Nakon mladog ansambla predvođenog iskusnim Wesseltoftom, koncert će održati i ansambl vrhunskog američkog umjetnika Roba Mazureka koji je u 30 godina karijere objavio 55 albuma i skladao više od 300 originalnih kompozicija, a ove godine na Jazz Festu u Sarajevu predstavlja repertoar sa albuma snimljenog u triju Sao Paulo Underground koji će tek biti objavljen krajem mjeseca. Iznimni muzičari okupljeni u ovom ansamblu donijet će zvuk Brazila u Sarajevo, elektro-akustičnu kombinaciju intrigantnih i uzbudljivih kompozicija, sjajnih kolektivnih i solo improvizacija.

Oba koncerta će biti održana 2. novembra u Bosanskom kulturnom centru, a jedna ulaznica vrijedi za oba nastupa. Osim za solo koncerte u Vijećnici, sve festivalske ulaznice vrijede za dva ili više koncerata, s ciljem da publika Jazz Festa bude u prilici prisustvovati što većem broju nastupa koje će ove godine održati ukupno 29 ansambala koliko ih nastupa u glavnom festivalskom programu.

Prvog dana festivala u 23.45 u Gradskoj vijećnici koncert će održati i iznimni pijanista Nitai Hershkovits koji će se publici predstaviti solo koncertom.

Svoje ulaznice za sve programe 20. Jazz Festa koji će biti održan od 2. do 6. novembra možete kupiti na ovom linku ili rezervirati  na ovom linku po pretprodajnim cijenama.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.