Nagrada ECHO Jazz za Nilsa Wograma

Trombonista i kompozitor Nils Wogram dobitnik je prestižne njemačke diskografske nagrade ECHO Jazz za najboljeg njemačkog instrumentalistu u kategoriji duvača.

Wogram je cijenjen na internacionalnoj muzičkoj sceni, a njegova diskografija broji 23 izdanja koja je objavio u ulozi lidera. Ovogodišnja nagrada ECHO Jazz dodijeljena mu je za album Nature snimljen sa svojim triom Nostalgia, kojeg čine još i orguljaš Arno Krijger i bubnjar Dejan Terzić. Terzić je rođeni Banjalučanin a nastupio je na Jazz Festu Sarajevo kao član ansambla European Assembly (2003. godine), Underground (2006. godine) i u triju Seferović/Del Ferro/Terzić (2007. godine).

Nils Wogram ove će godine na Jazz Festu nastupiti po drugi put. Sa svojim projektom Root70 održao je koncert u Sarajevu 2003. godine, a na 20. izdanju Jazz Festa Sarajevo u novembru ove godine održat će koncert sa pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem kojim će promovirati zajednički album objavljen ove godine.

Nagradu ECHO Jazz ove godine su osvojili i trubač Ibrahim Maalouf, koji je spektakularnim koncertom zatvorio 18. Jazz Fest 2014. godine, pijanista Tigran Hamasyan, koji je otvorio prošlogodišnji Jazz Fest, basista Dieter Ilg kojeg smo slušali kao člana ansambla Dhafer Youssef & Digital Prophecy na 7. Jazz Festu te Hamilton de Holanda koji je na 17. Jazz Festu 2013. godine održao solo koncert na bandolimu.

Poslušajte kompoziciju Housewarming u izvedbi dueta Nilsa Wograma i Bojana Z.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.