Jedan od vodećih improvizatora novog milenija

Norveški saksofonista, flautista i operni pjevač Hakon Kornstad predstavit će na 18. Jazz Festu svoj solo projekat Dwell Time.

Ovo nije prvi put da će bh. publika slušati ovog svestranog umjetnika, nastupao je na Jazz Festu 2007. godine kao dio projekta Jazzland Community kada su predstavljeni neki od najznačajnijih muzičara skandinavske scene čiji uticaj ne prestaje rasti i postaje globalno značajan.

U međuvremenu je objavio tri solo projekta, između ostalog i Dwell Time ocijenjen “očaravajućim”, “savršenim malim remek-djelom” (All About Jazz), “zapanjujućim albumom” (DownBeat) i “biserom Kornstadove blistave diskografije” (Dagbladet).

Iako koristi isključivo vlastitu imaginaciju i jednostavni elektronički uređaj kojim snima i reproducira loopove nastale tokom žive izvedbe, norveški saksofonista na solo koncertu dočarava orkestarsku izvedbu u čijim se raznolikim slojevima krije bogatstvo improviziranih melodija.

Kornstad, kojeg kritika naziva “jednim od vodećih improvizatora novog milenija” (All About Jazz), publici otkriva dosad nepoznate zvučne krajolike a njegov interes za opersko pjevanje izvedbama na tenor saksofonu daje potpuno novo i neočekivano značenje.

Ulaznice za koncert Hakona Kornstada koji će biti održan 8. novembra u 20.00 možete rezervirati na ovom linku, a ista ulaznica, osim za Kornstadov koncert, vrijedi i za koncert Avishai Cohen Trija, istu večer u 21.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.