Bill Frisell Big Sur večeras u NY

Večeras i sutra navečer u njujorškom Jazz at Lincoln Centru nastupa Big Sur Quintet, ansambl američkog gitariste Billa Frisella.

Frisell će zajedno sa violinisticom Jenny Scheinman, violistom Eyvindom Kangom, čelistom i vokalistom Hankom Robertsom i bubnjarom Rudyjem Roystonom izvesti repertoar inspirisan djelom This Land Is Your Land, klasikom Woodyja Guthriea, autora koji je imao jak uticaj na brojne umjetnike poput Boba Dylana, Petea Seegera ili Johna Mellencampa. Album Big Sur je 38. album koji je pod svojim imenom objavio Frisell, dobitnik Grammyja za album Unspeakable iz 2004. godine, u kategoriji najboljeg savremenog jazz albuma.

Ansambl Big Sur u istom sastavu u kojem nastupa večeras, prošle je godine objavio album koji čine Frisellove autorske kompozicije nastale na ranču Glen Deven u Big Suru u Kaliforniji gdje je Frisell boravio u dva navrata. Muzika sa albuma premijerno je predstavljena 2012. godine na Monterey Jazz Festivalu, kao poseban projekat komponiran upravo za tu priliku.

Poslušajte kako je projekat nastajao i kako zvuči.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.