Marc Ducret inspirisan djelom Vladimira Nobokova

Francuski gitarista Marc Ducret u protekle tri godine objavio je seriju izdanja pod nazivom Tower a prošle godine sa svojim 12-članim ansamblom Tower Bridge imao je zapaženu turneju.

Inspiraciju je pronašao u romanu Ada koji je Vladimir Nabokov objavio 1969. godine. Struktura koju je Nabokov koristio u spomenutom djelu a koju odlikuju isprepletenost sjećanja, refleksija, događaja i njihova korelacija, princip je koji je Ducret slijedio u nastanku tetralogije Tower.

Tower Vol. 1 snimljen je sa kvintetom, Tower Vol. 2 sa kvartetom, Tower Vol. 3 sa sekstetom, dok je Tower Vol. 4 solo izdanje snimljeno na različitim akustičnim gitarama. Svi albumi su snimljeni i objavljeni za izdavačku kuću Ayler Records u periodu od 2010. do 2013. godine.

Pogledajte snimak nastupa Ducreovog kvinteta kojeg čine trubač Kasper Tranberg, trombonista Matthias Mahler, bas saksofonista Fred Gastard, bubnjar Peter Bruun te Ducret na električnoj gitari. Snimak je nastao u Toursu u Francuskoj 2010. godine kada su izveli repertoar sa albuma Tower Vol. 1.

Bosanskohercegovačka publika će imati priliku poslušati trio Marka Ducreta 9. novembra na 17. Jazz Festa kada će sa ovim gitaristom osebujnog stila nastupiti i kontrabasista Bruno Chevillon i bubnjar Eric Echampard. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 12 KM mogu se rezervisati ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.