The Season – mjuzikl Josha Dolgina aka SoCalleda

Kanadski multiinstrumentalista, kompozitor, reper, pisac, fotograf i mađioničar, između ostalog, Josh Dolgin aka SoCalled na svom novom albumu naziva The Season donosi kompozicije nastale za njegov prvi, istoimeni mjuzikl.

Dolgin se okušao u komponiranju za mjuzikl prije dvije godine kada je na kanadskom festivalu POP Montreal izveden njegov mjuzikl The Season. Priču o zabranjenoj ljubavi između medvjeda i plišanog, crvenog vanzemaljskog bića, smještenu u šumi za vrijeme sezone lova izveo je lutkarsko-glumački ansambl, a sam SoCalled bio je zaslužan i za scenografiju.

“Priča je lična, ona govori o mom privatnom životu. Da budem iskren, drama koja pogađa glavne aktere, životinje i čupava crvena bića, simbolizira neke od teških perioda koje sam prošao u životu. Tu se radi o pronalasku prave ljubavi i nemogućnosti ostvarenja iste”, kazao je SoCalled.

Dolgin je kasnije komponirao uvertiru te sa ansmablom kojeg je činio i trombonist Fred Wesley snimio album koji je u proljeće ove godine objavila izdavačka kuća Dare to Care Records.

Josh Dolgin aka Socalled u posljednjih deset godina etablirao se kao cijenjeni multitalentovani umjetnik poznat prvenstveno po neobičnom i uspješnom spoju klezmera i hip-hopa zbog kojeg ga kritičari nerijetko nazivaju jevrejskim Jamesom Brownom.

Ovaj svestrani umjetnik će sa klarinetistom Davidom Krakauerom, funk maestrom Fredom Wesleyem i još sedam članova Abraham Inc.-a otvoriti 17. izdanje Jazz Festa Sarajevo koncertom na sceni Bosanskog kulturnog centra.

Poslušajte Chippin’ in sa albuma The Season.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.