12 nastupa Davida Krakauera u The Stoneu

Američki klarinetista David Krakauer, osnivač i član ansambla Abraham Inc koji će otvoriti ovogodišnji Jazz Fest, večeras već drugu noć zaredom nastupa u njujorškom klubu The Stone čiji je umjetnički direktor znameniti kompozitor i multiinstrumentalista John Zorn.

Krakauer je od 24. do 29. septembra artist in residence Zornovog kluba a tokom šest dana predstavit će na dva koncerta tokom večeri različite projekte: Krakauer's Acoustic Klezmer Quartet, Krakauer Plays Zorn, Ancestral Groove, Krakauer – Tagg Duo, Duo & Trio Improvisations i Krakauer with Strings.

“Uzbuđen sam jedinstvenom prilikom da u legendarnom njujorškom klubu napravim šestodnevnu retrospektivu nekih od svojih najvažnijih projekata, od improvizacije klezmera do eksperimentalne klasike i svega što dođe između”, kazao je Krakauer najavljujući nastupe.

Njemu će se na bini u The Stoneu tokom tri večeri pridružiti i basista Jerome Harris kojeg ćemo ove godine također gledati na Jazz Festu kao člana grupe američkog bubnjara Jacka DeJohnettea koja nastupa 7. novembra u Bosanskom kulturnom centru, dok ćemo Krakauera sa kolegama iz ansambla Abraham Inc. gledati na istoj sceni već prve festivalske večeri – 5. novembra.

Krakauer je internacionalno cijenjen umjetnik čije koncerte odlikuju, kako navodi New York Times, “emotivni i naelektrisani nastupi”, a večeras će u The Stoneu u pratnji gitaristice Sheryl Bailey, basiste Jeromea Harrisa, bubnjara Michaela Sarina i Keepalivea na sampleru izvesti kompozicije po izboru Johna Zorna iz njegove zbirke The Book of Angels.

Poslušajte kompoziciju Tandal u izvedbi Davida Krakauera i Johna Zorna.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.