21. Charlie Parker Jazz Festival

Charlie Parker Jazz Festival tradicionalno će biti održan u augustu, mjesecu Parkerova rođenja, u blizini lokacija na kojim je ovaj znameniti muzičar stanovao i stvarao – u Markus Garvey Parku u historijskom jezgru Harlema i Tompkins Square Parku na Lower East Sideu.

Besplatnim koncertima koji će biti organizirani tokom tri festivalska dana na 21. izdanju festivala od 23. do 25. augusta, City Park fondacija će podsjetiti na stvaralački opus  i neizbrisivi trag koji je Charlie “Bird” Parker ostavio u jazzu.

Tim povodom će biti okupljeni muzičari poput saksofonista Kennyja Garretta i Leeja Konitza, pjevačice Sheile Jordan, trubača Christiana Scotta, pjevačice u usponu Cecile McLorin Salvant, bubnjara Kima Thompsona, alt saksofoniste Jaleela Shawa i multiinstrumentaliste Warrena Wolfa.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorit će saksofonista Jimmy Heath sa svojim big bandom. Pored Bird Is The Word, premijerno izvedenog na ovom festivalu 2004. godine, Heath će izvesti i posebno za ovu prigodu aranžirane Parkerove najpoznatije kompozicije.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.