Jazzahead! Škoda Award za Hana Benninka

Nizozemski bubnjar i perkusionista Han Bennink dobitnik je ovogodišnje nagrade koju dodjeljuje Škoda u okviru muzičkog događaja Jazzahead. Benninku će biti uručen novčani iznos od 15.000 EUR a 25. aprila u Bremenu, prvog dana ovogodišnjeg Jazzaheada, održat će solo koncert.

“Han Bennink jedan je od najosobenijih i stilski najotvorenijih muzičara na internacionalnoj jazz sceni u proteklih 40 godina, on je duhovita i živopisna sinteza umjetnosti”, jednoglasni su u ocjeni umjetnički direktori festivala.

Bennink je inače poznat ne samo kao muzičar već i kao vrstan grafički umjetnik, a njegove radove bosanskohercegovačka publika imala je priliku pogledati na izložbi održanoj u okviru 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. godine kada je Bennink također održao solo koncert te nastupio kao član Misha Mengelberg Quarteta.

Nagrada Jazzahaed Škoda dodjeljuje se po osmi put, a o njenim dobitnicima odlučuje odbor ovog muzičkog događaja kojeg čine sajam, festival i konferencija, a koji predstavlja jednu od najznačajnijih platformi evropske i svjetske jazz scene, okupljajući na jednom mjestu brojne umjetnike, izdavače, distributere i promotore.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.