George Benson u čast Nat King Colea

Američki gitarista i vokalista George Benson snima album posvećen velikom umjetniku Nat King Coleu.

“Dugo želim snimiti Coleov repertoar, a zahvaljujući mojoj dugogodišnjoj saradnji sa izdavačkom kućom Concord Records, okupili smo izvrstan 42-člani orkestar kako bih snimio ploču do koje mi je veoma stalo”, napisao je Benson na svojoj web stranici.

Ovaj muzičar koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio deset  nagrada Grammy, projekat planira realizirati u saradnji sa platformom PledgeMusic koja muzičarima pomaže u prikupljanju finansijskih sredstava.

“Zajedno sa orkestrom, snimam album u čast Nat King Colea te bih volio da i vi budete dio toga!”, napisao je Benson i pozvao ljubitelje njegove i Nat King Coleove muzike da podrže projekat donacijama u iznosu od 10 do 10.000 američkih dolara. Prikupljanje sredstava trajat će do polovine februara.

Poslušajte Bensonovu izvedbu pjesme Smile za koju je muziku komponirao Charlie Chaplin, dok su John Turner i Geoffrey Parsons tekst napisali gotovo 20 godina kasnije. Pjesmu je 1954. godine prvi put izveo Nat King Cole, a George Benson ju je uvrstio na repertoar svog koncerta održanog prije tri godine na North Sea Jazz Festivalu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.