Još jedan grammy za Charlieja Hadena

Jazz muzičar i kompozitor Charlie Haden jedan je od dobitnika ovogodišnjeg Grammyja za životno djelo.

Američkom će kontrabasisti 9. februara, u okviru sedmice Grammyja u Los Angelesu, biti uručena ova prestižna nagrada koja će za životno djelo osim Hadenu, biti dodijeljena i Glennu Gouldu, Lightnin’ Hopkinsu, Carole King, Patti Page, Raviju Shankaru i grupi The Temptations.

Američka akademija za dikografsku umjetnost i nauku ove godine zlatne statue dodjeljuje po 55. put, a u zvaničnom saopštenju Haden je opisan kao “američki jazz muzičar poznat po liričnim bas linijama i sposobnosti da kontrabas liši tradicionalne uloge pratećeg instumenta”.

Pored revolucionarnog doprinosa koji je dao kvartetu Ornettea Colemana čiji je član bio, Haden je sarađivao sa značajnim muzičarima, među kojima su Chet Baker, Ed Blackwell, John Coltrane, Dexter Gordon, Billy Higgins, Art Pepper i Archie Shepp.

Hadena i njegov ansambl Liberation Music Orchestra slušali smo na Jazz Festu Sarajevo 2005. godine. Na koncertu je nastupila i Carla Bley. Pogledajte video u kojem Bleyeva i Haden govore o spomenutom projektu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.