Kultni harmonikaš u Sarajevu

Jazz Fest Sarajevo će 2. novembra u okviru svog 16. izdanja, ugostiti francuskog akordionistu i kompozitora Richarda Galliana koji će nastupiti sa svojim La Strada Quintetom izvodeći djela čuvenog italijanskog kompozitora filmske muzike Nina Rote.

Radi se o čuvenim kompozicijama iz podjednako čuvenih filmskih klasika poput Fellinijevih La dolce vita i La Strada ili Coppolinog Kuma, za čiji je drugi nastavak Rota osvojio Grammyja, Oskara i Zlatni globus za najbolju filmsku muziku, ne računajući nagrade i nominacije za njegova druga ostvarenja.

Galliana kritika smatra jednim od najutjecajnijih akordionista našeg vremena. Inspirativan umjetnik, svojim je kompozitorskim radom i virtuoznim izvedbama proslavio harmoniku na polju jazza. Neki od njegovih albuma poput Blow Upa prodani su u 100.000 primjeraka, dok je CD Bach na harmonici postao najbolje prodavani album klasične muzike u 2010. godini sa više od 40.000 prodatih primjeraka.

Projekat La Strada Quinteta nastao je prošle godine u povodu 100. godišnjice rođenja italijanskog kompozitora. Na sarajevskom koncertu Galliano će repertoar Nina Rote izvoditi sa iznimnim italijanskim umjetnicima: trubačem Flaviom Boltrom, klarinetistom Maurom Negrijem, kontrabasistom Furiom di Castrijem i bubnjarom Mattijom Barbierijem.

U svojoj bogatoj karijeri Galliano je svirao uz neka od najvećih imena jazza poput Cheta Bakera, Rona Cartera, Joea Zawinula i Charlieja Hadena, a sa velikim Astorom Piazzollom ga je vezivao, ne samo zajednički rad, nego i veliko prijateljstvo, kojem je posvetio dva albuma.

Na 4. Jazz Festu Sarajevo nastupio je 2000. godine sa svojim triom, a svakim svojim nastupom Galliano dokazuje da je virtuozan i svestran muzičar, sposoban da očara publiku u svim kontekstima – od solističkih nastupa do koncerata sa velikim orkestrima.

Galliano nastupa 2. novembra na sceni Bosanskog kulturnog centra a ulaznice za koncert možete rezervirati na ovom linku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.