Dva nova albuma Victora Wootena

Američki basista Victor Wooten, stalni član ansambla Béla Fleck and the Flecktones, 25. septembra objavljuje dva nova diskografska izdanja Words and Tones i Sword and Stone.

Album Words and Tones kolekcija je pjesama u interpretaciji različitih vokalistica, dok album Sword and Stone sadrži instrumentalnu verziju istih pjesama, u potpuno drugačijoj izvedbi, što pokazuje Wootenov različit pristup muzici, interpretaciji i kompoziciji.

Materijal je snimljen u Nashvilleu, a pored komponiranja i sviranja, Wooten je zaslužan i za produkciju, snimanje i miksanje albuma koji će biti objavljeni pod markicom Wootenove izdavačke kuće Vix Records.

Ovaj nagrađivani muzičar na novim albumima svira fretless i akustične bas gitare, čelo, klavijature i udaraljke, a također je napisao aranžmane za žičane instrumente te pjevao. Na albumu Words and Stones gostuju Saundra Williams, Divinty Roxx, Claudette Sierra i Krystal Peterson.

Victor Wooten prema mišljenju kritičara i obožavatelja spada među žive legende. Nerijetko ga nazivaju “Michaelom Jordanom basa” i “najutjecajnijim basistom nakon Jacoa Pastoriusa”.

Pored pet Grammy nagrada, osvojio je gotovo sva priznanja koja se dodjeljuju bas gitaristima uključujući i tri titule basiste godine koje dodjeljuje Bass Player Magazine.

Svojim debitantskim albumom A Show of Hands iz 1996. godine, koji se prošle godine ponovo našao na policama prodavnica u remasteriziranom izdanju i sa bonus numerama, kao i albumima koji su uslijedili Wooten nastavlja muziciranje na basu dizati na nivo u muzičkom svijetu rezervisan za pijaniste i gitariste.

Poslušajte single!

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.