Jure Pukl: Abstract Society

Abstract Society naziv je aktuelnog, inače šestog po redu studijskog albuma slovenskog saksofoniste Jure Pukla.

Album je objavljen pod markicom najstarije evropske izdavačke kuće Storyville Records iz Danske, a snimljen je u New Yorku u Samurai Hotel Recording Studiju, u maju prošle godine.

Slovenačkom saksofonisti koji je autor svih kompozicija koje su se našle na albumu, u studiju su se pridružili: mlada indijsko-američka pijanistička zvijezda Vijay Iyer, bubnjar Damion Reid i basista Joe Sanders.

Pukl je jedan od pripadnika mlade generacije slovenskih muzičara. Britanski The Guardian je početkom godine pisao kako je Pukl “zvijezda u usponu nove kreativne generacije koja snažno vodi muziku u novo stoljeće.”

Uz šest albuma snimljenih pod vlastitim imenom, Pukl je sarađivao na više od 30 diskografskih izdanja drugih muzičara. Među imenima sa kojima je snimao ili nastupao su i Maceo Parker, Esperanza Spalding, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore, Johnatan Blake.

U Beču je studirao klasični a potom i jazz saksofon, nakon čega školovanje nastavlja na Kraljevskom konzervaroriju u Hagu i muzičkom koledžu Berklee pod mentorstvom Joea Lovana i Georgea Garzonea. Titulu magistra odbranio je na muzičkoj akademiji u Gracu.

Pukl nastupa sa brojnim ansamblima, a mi vam donosimo dio zagrebačkog nastupa Jure Pukl New York Group u Lisinskom u oktobru 2009. godine. Ansambl čine i pijanista Aruan Ortiz, kontrabasista Mike Janisch i bubnjar Klemens Marktl.

Autor fotografije: Žiga Koritnik

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.