Blue Note Jazz Festival, po drugi put u New Yorku

Prije tri dana u New Yorku je počeo 2. Blue Note Jazz Festival koji će trajati do 30. juna, a u različitim dvoranama širom grada okupit će brojne umjetnike koji će održati više od 50 koncerata.

Tokom dvadeset dana festivala, nastupit će između ostalih i sljedeći umjetnici: McCoy Tyner, Roy Haynes i Jack DeJohnette, Buika, Béla Fleck, Michel Camilo, Flamenco Soul Project pod vodstvom Javiera Limona, Kathleen Battle, Cassandra Wilson, Jimmy Scott, Stephanie Mills, Bootsy Collins, Commodores, Soulive, Questlove, Black Thought, Rhazel, Soul Rebelsi i Groove Theory.

Legendarni jazz klub Blue Note u njujorškom Greenwich Villageu prošle je godine obilježio 30 godina postojanja organiziranjem prvog Blue Note festivala koji je obuhvatio 80 koncerata održanih u 15 različitih jazz dvorana.

Tokom godina, na sceni Blue Notea nastupali su legendarni umjetnici poput Dizzyja Gillespieja, Oscara Petersona, Sarah Vaughan i Raya Charles, kao i savremeni jazz muzičari: Dave Brubeck, Wynton Marsalis, Chick Corea, Keith Jarrett i Chris Botti.

Klub Blue Note je otvoren 1981. godine kao dio Blue Note Entertainment grupacije koja se u posljednjih 30 godina Blue Note klubove otvorila u Tokiju, Osaki i Milanu. Grupacija posjeduje vlastitu izdavačku kuću Half Note Records u čijem katalogu se nalazi preko 50 albuma snimljenih u Blue Note klubu.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.