“Satchmo at the National Press Club”

24. aprila će biti objavljen jedan od posljednjih, ako ne i posljednji javni nastup Louisa Armstronga, snimljen pet mjeseci prije njegove smrti. Nastup iz 1971. godine održan je na prijemu u nacionalnom novinarskom klubu (National Press Club) u Washingtonu u povodu imenovanja novog predsjednika kluba.

Čuveni trubač nastupio je zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima. U pratnji Tyreea Glenna i Tommyja Gwaltneya, Satchmo je pjevao i svirao ne pokazujući pri tome nikakve znake fizičke slabosti. U to je vrijeme vrlo rijetko nastupao a zbog teškog zdravstvenog stanja na rijetkim nastupima uglavnom je pjevao. Te večeri, na iznenađenje prisutnih, još jednom je pokazao svoje sviračko umijeće, što je nastupu dalo dodatnu važnost.

Nakon koncerta odštampana je ploča u 300 kopija koje su podijeljene novinarima, a do danas su sačuvana samo dva vinila sa snimkom ovog tridesetominutnog nastupa. Spomenuta dva primjerka ploče poslužila su za pripremu ovog izdanja.

CD će objaviti Smithsonian Folkways Recordings pod nazivom “Satchmo at the National Press Club: Red Beans and Rice-ly Yours”. Armstrong je, naime, lična pisma često završavao potpisujući ih frazom izvedenom od naziva njegovog omiljenog jela “Red Beans and Rice-ly Yours”. Izdanju će biti dodati i Armstongovi omiljeni recepti karakteristični za kuhinju Luizijane.

Album će sadržavati 11 kompozicija: 5 koje je Armstrong svirao spomenute noći, među njima i “Hello Dolly”, “Rockin Chair” i “Mack the Knife” te 6 njegovih kompozicija snimljenih na koncertu Glenna i Gwaltneya nakon Armstrongove smrti, a organiziranog u znak sjećanja na Satchma.

Smithsonian će album objaviti i u digitalnom formatu, a objavljivanje će biti obilježeno koncertom 27. aprila u National Press Clubu.

Lista pjesama:

(sa koncerta u Press Clubu 1971. godine)

  1. Introductions (When It’s Sleepy Time Down South)
  2. Hello Dolly
  3. Rockin’ Chair
  4. Boy from New Orleans
  5. Mack the Knife

(sa koncerta organiziranog u znak sjećanja)

  1. Royal Garden Blues
  2. Mood Indigo
  3. A Kiss to Build a Dream On
  4. Love For Sale
  5. It’s Alright with Me
  6. Crazy Rhythm
Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.