Deset godina u Velikoj Britaniji

Britanskom turnejom od 20 koncerata na kojoj će predstaviti svoj projekat “Philippa” američki kompozitor, trubač i vokalista Abram Wilson obilježava desetu godišnjicu rada u Velikoj Britaniji.

Wilsonov aktuelni projekat premijerno je predstavljen u aprilu 2011. godine, a za kraj ove godine najavljeno je objavljivanje albuma sa kvartetom kojeg čine pijanista Reuben James, basista Alex Davis i bubnjar Dave Hamblett.

Prvom koncertu turneje “Philippa”, održanom 4. aprila, The Guardian je dao visoke četiri zvjezdice a Wilsonov nastup opisao riječima: “elegantna truba ima snagu bluesa i swinga uličnih zabava, a njegovi nastupi nisu naprosto muzičke predstave već imaju karakter istinskog događaja.” 

Inače, Wilson od 2002. godine živi Londonu gdje je do sada objavio tri albuma, Jazz Warrior (2004.), Ride! Ferris Wheel to the Modern Day Delta (2006.) i Life Paintings (2009.). Njegov rad nagrađen je i BBC-jevim priznanjem za jazz u kategoriji najboljeg albuma 2007. godine, kada je osvojio i British Jazz Award u istoj kategoriji. Domaća publika mogla ga je gledati na dva koncerta 7. Jazz Festa Sarajevo 2003 gdje je nastupao kao član ansambla Denysa Baptistea, te kao specijalni gost koncerta Soweto Kinch Quarteta.

Projekt “Philippa” je zbirka kompozicija nastalih u čast pijanistice Philippe Duke Schyler, koja je pozornost američke javnosti privukla 30tih i 40tih godina prošlog stoljeća. Kćerka priznatog novinara crnca i majke bjelkinje sa juga SAD-a, Phillipa postaje američki uzor, slavljena zbog izvanrednog talenta, neobičnog porijekla i ekscentričnog odgoja koji je ciljano razvijao njezinu genijalnost.

Philippa sa 4 godine svira Mozarta, a sa 9 komponuje za klavir. Njen život bio je fokusiran na muziku, rasna pitanja i vlastiti nejasan identitet. U tridesetoj godini napušta klavir, okreće se novinarstvu radeći kao ratni reporter. Poginula je u helikopterskoj nesreći 1967. godine spašavajući siročad u Vijetnamu.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.