Specijalni program Damira Imamovića za otvaranje Jazz Festa

Prvog dana Jazz Festa Sarajevo 2023 bit će održana dva premijerna koncerta – osmog novembra u 19.30 festival će otvoriti svjetska premijera francuskih virtuoznih muzičara Emila Parisiena i Thea Ceccaldija, a u 22.00 program specijalno osmišljen za ovogodišnji Jazz Fest – Veče sa Damirom Imamovićem, koncert na kojem će Imamović nastupiti u ansamblu od sedam muzičara iz Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Grčke/Austrije i Bosne i Hercegovine.

Damir Imamović je ove godine za američku izdavačku kuću Smithsonian Folkways objavio album „The World and All That It Holds“ (po motivima romana Aleksandra Hemona). Smithsonian Folkways je izdavačka kuća Smithsonian Institution, prestižne kulturne institucije, koja se bavi između ostalog dokumentacijom i njegovanjem svjetskog muzičkog naslijeđa. U njihovoj bogatoj kolekciji do ove godine nalazio se tek jedan album muzike iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o kompilaciji „Bosnia: Echoes from an Endangered World“ objavljenoj 1993. godine.

Jazz Fest Sarajevo ovaj značajan događaj za Bosnu i Hercegovinu i njenu muziku i veliki uspjeh Damira Imamovića, prvog bh. muzičara čiji je album objavljen za Smithsonian, obilježava posebnim koncertom na kojem će biti predstavljen repertoar novog albuma, a sa Damirom će nastupiti dva njegova aktuelna benda koja čine svirač kemenčea Derya Türkan, kontrabasista Žiga Golob, violinistica Ivana Đurić, basista Ivan Mihajlović i perkusionista Nenad Kovačić, dok će premijerno na sceni sa Damirom svirati i kanunistica iz Grčke koja živi u Austriji Sofia Labropoulou.

Bit će ovo Damirov treći nastup na Jazz Festu i prvi nakon 15 godina, sa najvećim ansamblom do sada. Ne propustite 8. novembra prisustvovati ovom posebnom koncertu otvaranja Jazz Festa Sarajevo 2023.

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa kupite na linku ulaznice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.