Adis Sirbubalo otvara 24. Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

XX4. Jazz Fest Sarajevo otvorit će 19. novembra u 21.00 bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija.

Sirbubalo je rođen u Foči, školovao se u Sarajevu i Chicagu gdje je završio prestižni muzički koledž Columbia, sarađivao je sa muzičarima kao što su Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Živi i radi u Sarajevu, kao muzičar, aranžer i kompozitor, piše i muziku za film i TV.

Njegov koncert na Jazz Festu premijerno je predstavljanje samostalnog rada ovog muzičara koji je rezidentni umjetnik 24. Jazz Festa – Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje. Sirbubalov solo koncert iz Vijećnice imat će u četvrtak u 23.00 i svoju TV premijeru na Face TV.

Isti dan u 21.40 publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora, višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Kalhorovo muziciranje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju perzijske muzike na zapadu gdje je sarađivao sa velikim i važnim orkestrima poput Njujorške filharmonije. Danas je Kayhan Kalhor majstor klasične perzijske muzike i epitom je instrumenta koji svira. Koncert kojim se premijerno predstavlja na Jazz Festu snimljen je u jednoj od najvažnijih koncertnih dvorana Evrope, amsterdamskom Bimhuisu.

Linkovi za praćenje koncerata bit će dostupni na web stranici, YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.