Sarajevo-Amsterdam-New York-Berlin-Jerusalem

besplatno online izdanje

24. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2020 održat će se od 19. do 21. novembra – ONLINE.

S obzirom da, zbog okolnosti, radimo online izdanje, pokušali smo otići nekoliko koraka dalje u želji da ponudimo premijerne programe, producirane na različitim lokacijama, snimane u 4K tehnologiji i da koncerte u formatu od 30 minuta predstavimo ne samo redovnoj publici Jazz Festa već i publici širom svijeta.

Jazz Fest Sarajevo 2020 će predstaviti koncerte međunarodnih i bosanskohercegovačkih umjetnika koji su posebno za festival producirani na tri kontinenta: u Sarajevu, Amsterdamu, New Yorku, Berlinu i Jerusalemu.

Poseban festivalski program je Sevdah na distanci, koji bosanskohercegovačkim muzičarima omogućava angažman u vrijeme pandemije i priliku za nove projekte, novu muziku. Program Sevdah na distanci će predstaviti tri koncerta.

Festival će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici. Istu večer uslijedit će i premijera koncerta iranskog virtuoza Kayhana Kalhora, svirača kemenčea i kompozitora Silk Road Ensemblea sa kojim je osvojio Grammyja za najbolji world music album. Koncert Kayhana Kalhora snimljen je u jednom od najznačajnijih evropskih koncertnih prostora – Bimhuis u Amsterdamu.

Narednog dana uslijedit će koncert dueta vokalistice Tijane Vignjević i čelistice Belme Alić iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, nakon čega festival i publika putuju u New York. U studiju EastSide Sound bit će predstavljena premijera dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Mary Halvorson i Milesa Okazakija, dok će u čuvenom MoMA PS1, njujorškom Muzeju savremenu umjetnosti, biti premijera nastupa Amira ElSaffara, američkog trubača, multiinstrumentaliste i vokaliste.

Trećeg dana festivala, 21. novembra, program počinje u berlinskom muzeju Pergamon, ispred Babilonskih vrata gdje nastupaju trombonista Nils Wogram i bubnjar Dejan Terzić, potom Jazz Fest seli u Jerusalem, u Davidovu kulu i Muzej povijesti Jerusalema gdje će svirati Mark Eliyahu, a festival zatvara duet Zanin Berbić & Adis Sirbubalo koncertom u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva.

Svi programi će biti besplatni a moći će se pratiti putem društvenih mreža i platformi, zvaničnog YouTube kanala i Facebook pagea Jazz Festa, a poseban festivalski program Sevdah na distanci svoju će TV premijeru imati tokom festivala u programu Face TV.

Želja nam je bila da publici omogućimo BESPLATNO praćenje uzbudljivog i raznovrsnog programa festivala sa spektakularnih lokacija a muzičarima osim angažmana i priliku da pišu i snimaju muziku, pripremaju i realiziraju nove projekte za bolja vremena kada će na koncertima biti u prilici uživo predstaviti svoju muziku koja je nastala na inicijativu i u produkciji Jazz Festa i ostati trajan dokument ne samo ovog izdanja festivala već i vremena u kojem živimo.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.