Lakiko – prvi put na Jazz Festu!

Lakiko, scensko je ime Lane Kostić, bosanskohercegovačke čelistice, pjevačice i kompozitorice koja živi i radi u Švicarskoj, a prvi put će nastupiti na Jazz Festu u subotu 9. novembra, solo koncertom koji će održati u Klubu 1.

Iako Lana kaže da je samo “čelistica koja pjeva”, ona u svojim kompozicijama na autentičan način istražuje mogućnosti vlastitog muzičkog izražaja. Dok svira violončelo, Lakiko pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, dalekoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, i stvara, uz pomoć elektronike jedinstvene zvučne predjele u kojima se čita njena osobna muzička biografija koja objedinjuje mistiku srednjovjekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku.

Rođena u Sarajevu, nakon završene srednje škole, Lana odlazi na studij violončela i dalje usavršavanje u Njemačku i Švicarsku. Po završenom studiji, magistrira kompoziciju i pjevanje a u svojim muzičkim djelima uspješno povezuje voljno i spontano, eksperimentalno i popularno.

Na Jazz Festu će Lakiko nastupiti 9. novembra a taj dan festivalski program XX3. Jazz Festa u Klubu 1 predstavit će i legendardnu francusku kontrabasistkinju Joele Leandre kojoj će to biti prvi koncert u Sarajevu u 40 godina dugoj karijeri.

“Za mene je Jazz Fest puno više od fantastičnog festivala”, kaže Lana najavljujući svoj koncert na XX3. festivalskom izdanju, “Jazz Fest je ideja, subverzija i velika mi je čast biti njegovim dijelom.”

Ulaznice za koncert u prodaji su u sistemu kupikartu.ba – online (uz proviziju banke) i na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine (bez dodatne provizije).

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.