Fish In Oil i Naked u Sarajevu

Svake godine Jazz Fest Sarajevo u okviru programa predstavlja i regionalne umjetnike. Prethodnih godina bili su to muzičari iz Makedonije, a ove godine na XX2. Jazz Fest Sarajevo dolaze odlični muzičari iz susjedstva.

U Jazzbini Sarajevo u okviru regionalnog festivalskog programa Heineken Late Nite Stage od 1. do 3. novembra bit će održana tri nastupa: beogradskih bendova Fish In Oil i Naked te svojevrstan muzički susret srbijanskih i bosanskohercegovačkih kolega.

Prvog novembra, regionalni program otvara Fish in Oil koji izvodi autorsku muziku obojenu elementima bluesa, rock’n’rolla, surfa, folka, free-jazza, iako se ne može strogo svrstati niti u jednu od spomenutih muzičkih ladica, ali reflektira vrijeme i prostor sa kojeg dolaze članovi benda.

Gitarista Bratislav Radovanović, saksofonista Dušan Petrović, kontrabasista Branislav Radojković, bubnjar Tom Feđa Franklin i perkusionista Papa Nik (Veljko Nikolić) iza sebe imaju tri albuma a aktuelni Tri ključa je objavljen koncem prošle godine.

Narednog dana nastupa Naked sa više od 600 koncerata održanih u protekloj deceniji. Na sarajevski koncert dolaze nakon nastupa na WOMEX-u, gdje će predstaviti svoj četvrti album YES! objavljen ove godine. Naked predstavlja muziku koja kombinira vlastitu balkansku muzičku tradiciju sa urbanim grooveom, swingom i free-jazzom.

Ovaj žestoki kvartet kojeg čine saksofonista i klarinetista Rastko Uzunović, violinista Đorđe Mijušković, basista Branislav Radojković i bubnjar i perkusionista Goran Milošević jedan je od najprepoznatljivijih muzičkih sastava na beogradskoj sceni.

Za treći novembar planiran je Sarajevsko-beogradski samit, zajednički nastup deset srbijanskih i bosanskohercegovačih muzičara.

Ulaznice za regionalni program u prodaji će bit u Jazzbini. Festivalske propusnice (kompleti ulaznica za festival) vrijede i za ove koncerte.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.