Uspješne umjetnice svih generacija na XX2. Jazz Festu

Izvrsne umjetnice različitih generacija nastupit će na ovogodišnjem XX2. Jazz Festu i održati sedam koncerata tokom 2. i 3. novembra kada će biti realiziran glavni program festivala i završni dio trilogije John Zorn in Sarajevo pod naslovom Beyond Good and Evil.

Nakon što je Jazz Fest prošlog mjeseca ugostio Mary Halvorson, jednu od najboljih gitaristica svoje generacije, u novembru nastavlja predstavljati iznimne umjetnice i uspješne liderke na dominantno muškoj sceni.

Drugog novembra američka pjevačica Petra Haden nastupit će u Domu policije sa svojim ansamblom izvodeći repertoar još uvijek neobjavljenog albuma, dok će trećeg novembra argentinska pjevačica Sofia Rei nastupiti u duetu sa sazlijom JC Maillardom.

Na koncertu zanimljivog muzičkog koncepta Cobra, 2. novembra u Domu policije, u okviru ovog 14-članog ansambla, nastupit će i koreanska čelistica Okkyoung Lee i japanska veteranka elektronike Ikue Mori.

XX2. Jazz Fest Sarajevo po prvi put predstavlja i bend Klezmerson sa basisticom Carinom Lopez. Ovaj šestočlani ansambl iz Meksika održat će dva koncerta – u okviru programa The Book of Angels Special (3. novembra u 15.00, u SARTR-u) i u okviru programa The Book Beriah Marathon (3. novembra, u Domu policije, u 22.30).

The Book Beriah Marathon će imati svoju evropsku premijeru u Sarajevu na XX2. Jazz Festu, a u okviru maratona, nastupa i čuveni Gnostic Trio kojeg čine gitarista Bill Frisell, vibrafonista Kenny Wollesen i harfistica Carol Emanuel, kao i bend Jona Madofa Zion80 sa saksofonisticom Jessicom Laurie.

Pojedinačne ulaznice za festivalske koncerte kao i komplete ulaznica kupite na linku ulaznice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.