New York u Sarajevu

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo ove godine povodom svog 22. izdanja predstavlja novi koncept festivala koji će činiti i predfestivalski koncerti organizirani tokom septembra i oktobra.

Prvi koncert desit će se već u ponedjeljak 3. septembra u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine a nastupit će kvartet američke gitaristice Mary Halvorson, kompozitorice i improvizatorice koja se smatra jednim od najimpresivnijih gitarista svoje generacije.

Ovaj koncert bit će prvi koncert iz serijala The Stone in Europe, kojim se program čuvenog njujorškog kluba i muzičke zajednice koju čine neki od najboljih muzičara njujorške downtown scene, predstavlja u Evropi. Serijal je inicirao Jazz Fest Sarajevo a obuhvatit će desetine koncerata u nekim od najboljih jazz klubova i koncertnih dvorana Evrope, od Sarajeva, Rotterdama, Den Boscha, Beča, Ljubljane, Ghenta, Amsterdama, Vilniusa i Osla, u periodu od septembra do decembra ove godine.

Osim Mary Halvorson Quarteta, serijal će predstaviti i izvrsne američke bendove poput Brian Marsella Trija, Secret Chiefs 3 i francuskog AutorYna koji će izvoditi repertoar jednog od najznačajnijih američkih savremenih kompozitora Johna Zorna.

Mary Halvorson nastupit će u Sarajevu sa gitaristom Milesom Okazakijem, kontrabasistom Drew Gressom i bubnjarom Tomasom Fujiwarom, izvodeći Zornov repertoar druge knjige Masade – The Book of Angels.

Ulaznice za koncert Mary Halvorson Quarteta prodavat će se po cijeni od 15 KM u pretprodaji te 20 KM na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Jazz Festa u ulici La Benevolencija 14, a na dan koncerta u Historijskom muzeju. Early Bird festivalske ulaznice za XX2. Jazz Fest Sarajevo, koje su u prodaji do septembra putem web stranice Jazz Festa, vrijede i za ovaj koncert.

Jazz Fest Sarajevo u oktobru će organizirati i niz koncertnih događaja u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini omogućavajući da praznik muzike traje tokom tri mjeseca i to širom Bosne i Hercegovine. Više informacija bit će poznato uskoro, a iz Jazz Festa obećavaju prekrasnu muziku i vrhunske umjetnike uz poruku da najbolji koncerti kojima ste prisustvovali tek trebaju uslijediti. Već od 3. septembra.

THE STONE IN EUROPE

Godine 2005, John ZORN je u New Yorku pokrenuo The Stone, sada već legendarni klub u kojem nije moguće kupiti piće ili suvenire, klub koji ne zarađuje od muzike ili muzičara, klub čiji je cilj jednostavan: predstaviti muziku i same muzičare.

Ukupni prihod od prodatih ulaznica dobijaju muzičari. Na stotine muzičara svih generacija održalo je hiljade koncerata u prethodnih 13 godina, koncerte različitih žanrova eksperimentalne i avangardne muzike.

Ove godine, The Stone je promijenio adresu – prostorije u njujorškoj C Aveniji zamijenio je prestižnom lokacijom u New School Glass Box teatru. U septembru po prvi put The Stone se predstavlja u Evropi.

Jednom mjesečno, jedan od bendova će u Evropi održati ekskluzivnu mini-turneju. Kako bi započela svoju evropsku odiseju, zamolili smo Johna ZORNA da povodom svog 65. rođendana, odabere neke od svojih najuzbudljivijih radova kako bi njima započeo evropski život The Stonea. Ne postoji bolji način proslaviti ZORNOV 65. rođendan od slavljenja njegovog rada i njegove muzike.

Serijal će trajati do decembra a bit će nastavljen i u naredne dvije godine.

Fotografija: Amy Touchette

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.