Magična Masada u Sarajevu

U okviru programa Musick and Magick ovogodišnjeg Jazz Festa, koji donosi raznolikost muzika i žanrova Johna Zorna, jednog od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora, bit će predstavljen i solo koncert Erika Friedlandera.

Ovaj violončelista, improvizator i kompozitor veteran je njujorške downtown scene a najpoznatiji je njegov rad sa Johnom Zornom za čiju izdavačku kuću Tzadik je snimio gotovo 30 albuma.

Muzikom se počeo baviti kao šestogodišnjak, svirajući gitaru, da bi dvije godine kasnije počeo svirati i čelo. Osim sa Zornom sarađivao je i sa Laurie Anderson, Courtney Love i Alanis Morissette. Član je ansambla Masada od samih početaka, kao i ansambla Topaz. Billboard Magazine ocijenio ga je “najinovativnijim i najnaprednijim instrumentalistom”.

Muzika kojom će se predstaviti na koncertu u Sarajevu 2. novembra, magična je i beskrajno zavodljiva. Druga knjiga iz opusa Masada nosi naslov The Book Of Angels a Friedlander je snimio više albuma u okviru ove serije od 23 CD-a. U Sarajevu će svirati solo koncert i repertoar sa albuma Volac. Na koncertima koje svira, Friedlanderova nevjerovatna tehnika obogaćuje svako djelo donoseći intiman i u isto vrijeme prekrasan muzički doživljaj.

Ulaznica za koncert Erika Friedlandera važi i za koncert gitarističkog dueta Julian Lage & Gyan Riley, a ulaznice za ovaj ali i ostale koncerte XX1. Jazz Festa Sarajevo koji će biti održan od 31. oktobra do 5. novembra, možete odmah kupiti i rezervirati.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.