Zbogom, Larry Coryell

Larry Coryell jedan od najuticajnijih savremenih jazz gitarista preminuo je u 73. godini života, u snu, u nedjelju 19. februara, samo dan nakon svog posljednjeg koncerta koji je održao u clubu Iridium u New Yorku.

Ovaj legendarni umjetnik, “kum fuzije” kako su ga nazivali, zauzima važno mjesto u istoriji jazza, a publika Jazz Festa sigurno će ga pamtiti po sjajnim izvedbama 2012. godine kada je kao član ansambla Miles Smiles nastupio na 16. Jazz Festu zajedno sa trubačem Wallaceom Roneyem, saksofonistom Rickom Margitzom, basistom Ralpheom Armstrongom, orguljašem Joey DeFrancescom i bubnjarom Omarom Hakimom.

Rođen u Texasu, odrastao u Washingtonu, šezdestih godina dolazi u New York, svira sa Garyjem Burtonom, snima sa bendom Free Spirits te kombinira uticaje rocka, jazza i muzike Istoka. Sarađivao je sa Milesom Davisom, Jimijem Hendrixom, Ronom Carterom, Alphonseom Mouzonom, Chetom Bakerom, sedamdesetih osniva The Eleventh House, a za 2017. godinu u planu je bila velika ljetna turneja sa ovim obnovljenim ansamblom čiji će novi CD pod nazivom Seven Secrets biti objavljen u junu ove godine.

Široj publici Larry Coryell je poznat kao član famoznog gitarističkog trija kojeg je oformio 1979. godine sa Johnom McLaughlinom i Pacom de Luciom ali je ubrzo napustio trio a na njegovo mjesto je došao Al Di Meola.

Među njegovim posljednjm kompozicijama nalaze se opere bazirane na Tolstojevim Ratu i miru i Ani Karenjinoj te Uliksu Jamesa Joycea.

Fotografija: Larry Coryell, 16. Jazz Fest Sarajevo 2012, Armin Smailović

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.