I ove godine Grammyji za učesnike Jazz Festa

John Scofield osvojio je dva Grammyja na 59. dodjeli ove prestižne diskografske nagrade, dok je nagradu za najbolji vokalni jazz album po drugi put odnio Gregory Porter.

Obojica umjetnika učestvovala su na Jazz Festu: američki gitarista 2005. i 2010. godine sa svojim triom a 2013. sa bendom Überjam, dok je Porter prvi put u Sarajevu nastupio 2014. godine predstavljajući također Grammyjem nagrađeni album.

Scofield zbog turneje nije prisustvovao ceremoniji u Los Angelesu na kojoj je proglašen najboljim u kategorijama za najbolji improvizirani jazz solo i najbolji instrumentalni jazz album za diskografsko izdanje objavljeno u septembru prošle godine Country for Old Men.

Od muzičara koje smo prethodnih godina također gledali na Jazz Festu među nominiranima su bili i Bill Frisell, Brad Mehldau, Kurt Elling i Joshua Redman.

U ostalim kategorijama najboljima su proglašeni: Snarky Puppy za savremeni jazz albuma, Chucho Valdés za latin jazz album godine, dok su po dvije nagrade osvojili Ted Nash za najbolju instrumentalnu kompoziciju i najbolji album velikog jazz orkestra, Lalah Hathaway za najbolji R&B album i najbolju tradicionalnu R&B izvedbu a Jacob Collier za dvije kompozicije u dvije kategorije za najbolji aranžman.

Kompletnu listu dobitnika nagrada u 84 kategorije možete naći ovdje a u međuvremenu pogledajte snimak sarajevskog koncerta Johna Scofielda sa 17. Jazz Festa Sarajevo, emitiran na TV Mezzo.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.