Uri Caine prvi put u Sarajevu

Američki pijanista i kompozitor Uri Caine nastupit će na 20. Jazz Festu, 4. novembra u okviru sarajevskog maratona Johna Zorna koji će održati evropsku premijeru svog projekta The Bagatelles predstavljajući kompozicije nastale od marta do maja 2015. godine.

Zornove kompozicije izvest će ukupno 11 ansambala, a Uri Caine će nastupiti sa svojim triom kojeg čine i basista Mark Helias i bubnjar Clarence Penn. Sa ovim triom Caine se trenutno nalazi na evropskoj turneji u okviru koje su nastupili u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, večeras nastupaju u Firenci, a turneja će završiti u dvorani Bimhuis u Amsterdamu.

Uri Caine je klasični i jazz pijanista koji je 2009. godine nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg klasičnog crossover albuma. Njegova diskografija broji više od 30 izdanja od čega 16 albuma nudi eklektične i inventivne izvedbe klasičarskog repertoara. Sarađivao je sa Donom Byronom, Daveom Douglasom, Hanom Benninkom, Johnom Zornom sa kojim je snimio 4 albuma uključujući repertoar Book of Angels, iz druge knjige Masade, sa ansamblima Moloch i Stolas.

Ulaznice za John Zorn's Bagatelles Marathon Sarajevo možete po pretprodajnim cijenama kupiti na ovom linku ili rezervirati na ovom linku.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.