Samuel Blaser: Zvijezda u usponu na Jazz Festu

Švicarski trombonista Samuel Blaser, “zvijezda u usponu”, kako ga je proglasio magazin DownBeat, nastupit će 3. novembra na 20. Jazz Festu u triju sa francuskim gitaristom Marcom Ducretom i danskim bubnjarom Peterom Bruunom.

Trombon je instrument koji ne čujemo tako često u modernim jazz formacijama, naročito u ulozi vodećeg instrumenta, a u Blaserovim rukama dokazuje da se radi o instrumentu koji nudi daleko više učestvovanja od kreiranja pozadinske zvučne teksture.

Fulbrightova stipendija omogućila mu je školovanje u Sjedinjenim Državama, svojevremeno je za svoje umijeće dobio i J.J. Johnson nagradu, te pokazao kako se radi o umjetniku koji brzo i hrabro korača naprijed, u susret sve većoj muzičkoj slobodi.

Sarađivao je sa znamenitim umjetnicima poput perkusionista Paula Motiana i Pierrea Favrea, a 2013. godine pod svojim imenom formirao je trio sa dvojicom strastvenih improvizatora Ducretom i Bruunom. Ovaj trojac vodi publiku na muzičko putovanje koje je podjednako neustrašivo i nesputano, dokazujući da granice postoje da bi se pomjerale, brisale i rušile, otvarajući čitavo prostranstvo muzičkih zamisli koje tek treba istražiti.

Ulaznice za Samuel Blaser Trio mogu se po pretprodajnoj cijeni kupiti na ovom linku ili rezervirati na ovom linku. Ulaznica za ovaj koncert vrijedi i za još dva koncerta koja će isti dan biti održani također u Pozorištu mladih: trio Tatran i solo koncert gitariste Marca Ducreta.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.