Bugge Wesseltoft: 20 godina u 20 kompozicija

Danas jedna od najuticajnijih ličnosti skandinavskoga jazza, pijanista Bugge Wesseltoft,  davne 1996. godine objavio je sa svojim istoimenim bendom album New Conception of Jazz.

To je album kojim je sve počelo, album kojim je Bugge počeo mijenjati percepciju jazza a iste godine osnovao je i vlastitu izdavačku kuću Jazzland Recordings. Dvadeset godina kasnije, Wesseltoft se pokazao kao produktivan autor čiji je zaštitni znak postalo povezivanje elektronske klupske muzike i akustičnog jazza.

Za najnovije diskografsko izdanje pod nazivom Somewhere in Between, koje njegov Jazzland zvanično objavljuje danas, Wesseltoft je odabrao 20 kompozicija iz prethodnih 20 godina u izvedbi različitih ansambala, od saradnje sa njemačkim producentom Henrikom Schwarzom ili pjesmu sa hvaljenog albuma snimljenog u duetu sa pjevačicom Sidsel Endresen, do saradnji sa Dhaferom Youssefom, Hakonom Kornstadom, Erikom Truffazom, Joshuom Redmanom i drugim.

Nekoliko kompozicija je nanovo snimljeno sa aktuelnom postavkom benda New Conception of Jazz koju čine mlade ali energične muzičarke, sa kojima će Wesseltoft i otvoriti 20. izdanje Jazz Festa Sarajevo, 2. novembra u Bosanskom kulturnom centru.

Retrospektivni CD predstavlja čitav spektar različitih muzičkih interesovanja ovog iznimnog norveškog umjetnika, od muzike koju slušate u kišnu večer do muzike za plesni podij, od razigranih do sentimentalnih raspoloženja. Ali, u svakoj suvereno vlada Bugge.

Ulaznice za koncert Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz možete kupiti na ovom linku ili rezervirati na ovom linku. Ista ulaznica vrijedi i za koncert Rob Mazurek Sao Paulo Underground, istu večer u 22.00 u BKC-u.

Kompozicije sa albuma Somewhere in Between možete poslušati na ovom linku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.