Na današnji dan: A Great Day in Harlem

Na današnji dan 1958. godine, nastala je znamenita fotografija A Great Day in Harlem, grupni portret 57 jazz muzičara, koja predstavlja važan i nesvakidašnji dokument u povijesti jazza.

Autor fotografije je Art Kane kojemu je to bila prva profesionalna fotografija nastala prema zamisli Roberta Bentona. Kane nije želio u studiju, u kontrolisanim uvjetima, fotografirati znamenite umjetnike, već na autentičnoj lokaciji, na ulici Harlema. Zahvaljujući Bentonovom angažmanu, uspjeli su, pomalo neočekivano, na jednom mjestu okupiti najvažnija imena njujorške scene, koja je u to vrijeme bila prijestonica jazza. Snimanje je bilo organizirano u 10.00 sati ujutro a većina muzičara je noć prije, kao uostalom gotovo svaku večer, svirala u klubovima do ranih jutarnjih sati.

Ispred objektiva su se našli muzičari među kojima su Count Basie, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Thelonious Monk, Horace Silver, Lester Young, Ernie Wilkins, Benny Golson, Sonny Rollins i mnogi drugi historijski važni jazzisti. Poseban kuriozitet je bilo Monkovo prisustvo u koje niko nije vjerovao, a neki od muzičara su nazočili snimanju samo kako bi provjerili da li će Monk zaista doći na dogovoreni termin.

Njujorški radio producent Jean Bach snimio je 1994. godine istoimeni dokumentarni film o nastanku ove fotografije. Film je nominiran za Oscara, a ova je fotografija ključna tačka filma Terminal Stevena Spilberga, u kojem glavni protagonista stiže u Sjedinjene Američke Države kako bi došao do autograma Bennyja Golsona čime bi kompletirao kolekciju potpisa svih muzičara prikazanih na fotografiji.

Od 57 znamenitih ličnosti sa ove fotografije, među živima su Golson i Rollins.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.