Zorn i Anderson u čast Lou Reeda

U subotu je u New Yorku održan tribute Lou Reedu na kojem su, između ostalih, nastupili Laurie Anderson, Anohni, Emily Haines, Mark Kozelek, Victoria Williams, John Cameron Mitchell i John Zorn.

Život i djelo Lou Reeda slavljeni su cjelodnevnim, memorijalnim programom pod nazivom The Bells: A Daylong Celebration of Lou Reed, čiji je kustos bila njegova supruga i saradnica Laurie Anderson u saradnji sa producentom Halom Willnerom.

Glumci i pisci među kojim su Steve Buscemi, Willem Dafoe i Anne Waldman čitali su Reedovu poeziju i tekstove, a prikazani su i brojni filmovi, uključujući i Berlin, dokumentarac o Reedovom nastupu u Brooklynu 2006. godine, dok se u jednoj od dvorana Lincoln Centra, izvršnog partnera ovog  programa, mogla pogledati instalacija Lou Reed DRONES sa šest Reedovih gitara.

Finalni događaj cjelodnevnog programa bio je večernji koncert kojeg su zajedničkim nastupom otvorili Laurie Anderson i John Zorn, umjetnik koji će 4. novembra na jubilarnom izdanju Jazz Festa predstaviti program John Zorn's Bagatelles Marathon Sarajevo, u okviru kojeg će 12 ansambala izvesti repertoar iz njegove zbirke kompozicija The Bagatelles.

Lou Reed je preminuo u oktobru 2013. godine, iza sebe ostavivši impresivan opus kojeg čine 22 studijska albuma, 12 live albuma, 15 kompilacija, 5 video albuma, uključujući muziku za 11 filmova te 15 filmova u kojim je glumio. Sa bendom The Velvet Undergound objavio je brojna diskografska izdanja.

Autor je mnogih kultnih pjesama, a jedna od najpoznatijih je svakako Walk on the Wild Side. Njegovi albumi Transformer i Berlin uvršteni su na listu 500 najznačajnijih albuma svih vremena magazina Rolling Stone.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.