Julian Lage: gitarista za budućnost

Američki gitarista Julian Lage objavio je prošlog mjeseca novi album Arclight koji je magazin Billboard uvrstio među “pet novih jazz albuma koje trebate poslušati”.

Lage nastupa od pete godine živote, proglašen je čudom od djeteteta koje je sa osam godina dijelilo pozornicu sa umjetnicima kakvi su Carlos Santana, Pat Metheny, Kenny Werner, Toots Thielemans, Martin Taylor i David Grisman, da bi o njemu 1997. godine bio snimljen dokumentarac Jules at Eight koji je nominiran za Oscara. U 13. godini nastupio je na dodjeli nagrada Grammy, a osam godina kasnije diplomirao je na prestižnom Berkleeju.

Već naredne godine objavljuje svoj prvi album Sounding Point koji je zaslužio Grammy nominaciju za najbolji savremeni jazz album. U međuvremenu je sarađivao na brojnim diskografskim izdanjima, a ove godine objavio je svoj četvrti album kao lider.

Album Arclight je producirao dobitnik Grammyja Jesse Harris koji je sarađivao sa iznimnim vokalisticama Norah Jones i Madeleine Peyroux, a Lage je album snimio sa basistom Scottom Colleyjem i bubnjarom Kennyjem Wollesenom koje smo do sada imali priliku slušati na Jazz Festu Sarajevo. Prvog 2008. godine kao člana trija Davea Douglasa, a drugog 2014. godine kao člana ansambla Billa Frisella – Guitar in the Space Age!

Juliana Lagea po prvi put u Sarajevu slušat ćemo ove godine na 20. Jazz Festu.

Nocturne je jedna od kompozicija sa albuma čiji će “aranžmani zaintrigirati i najoštrije slušaoce jazza kojima će se zasigurno dopasti Lageovo svestrano muziciranje”, napisao je novinar Billboarda.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.