Bend visokog rizika zalazi u tamno područje

Ansambl High Risk američkog trubača i kompozitora Davea Douglasa objavit će ovog mjeseca novi album pod nazivom Dark Territory.

Douglasov High Risk kvartet čine basista Jonathan Maron, bubnjar Mark Guiliana te producent i DJ Shigeto, koji su na svom prošlogodišnjem, debitantskom izdanju predstavili zanimljiv spoj instrumentalne muzike i elektonske produkcije.

“Dark Territory je nastavak tog rizičnog poduhvata, odnosno zalaženja u područje novog, neistraženog muzičkog prostora”, pojasnio je Douglas komentirajući repertoar novog albuma koji će biti objavljen za njegovu vlastitu izdavačku kuću Greenleaf Music 16. aprila. Dark Territory će biti objavljen kao limitirano LP izdanje ali i kao digitalno izdanje dostupno putem online servisa za distribuciju muzike.

Dave Douglas je aktivan na internacionalnoj muzičkoj sceni od 80-ih godina, objavio je više od 40 izdanja pod vlastitim imenom, član je SF Jazz Collectivea i nekoliko sastava koji izvode muziku Johna Zorna. Na Jazz Festu Sarajevo slušali smo ga 2008. godine kada je održao dva koncerta – sa svojim triom kojeg su činili i Scott Colley i Mark Feldman, te kao član Misha Mengelberg Quarteta sa Mengelbergom, Hanom Benninkom i Ernstom Glerumom.

Novi album Dark Territory, Douglas će sa svojim kvartetom promovirati tokom maja u Sjedinjenim Državama, a tokom ljeta i u Evropi. Pogledajte kratki video.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.