Bojan Z – dvostruki duet u Sarajevu

Live album Le Duo pijaniste Bojana Zulfikarpašića i saksofoniste Juliena Louraua, objavljen početkom 2015. godine u digitalnoj formi, dostupan je i kao limitirano CD izdanje.

Le Duo je njihov prvi zajednički album, iako dvojica umjetnika u duetu nastupaju već 17 godina. Album donosi devet kompozicija koje su ranije objavljene na samostalnim albumima pijaniste i saksofoniste, poput Grane od bora sa istoimenog albuma kvarteta Bojana Zulfikarpašića ili Gradinog kola sa albuma Koreni.

Osim dugogodišnje muzičke saradnje, Zulfikarpašića i Louraua veže prijateljstvo dugo 25 godina što ovo izdanje, prema njihovim riječima, prije svega čini “prijateljskim poduhvatom” snimljenim kako bi publici ponudili “čistu sreću”.

Louraua smo u okviru Jazz Festa slušali 2001. godine kada je održana svjetska premijera trija BoZiLo sa Karimom Ziadom i Bojanom Zulfikarpašićem, čiji rad Jazz Fest već godinama prati i redovito predstavlja, imajući u vidu da je riječ o jednom od međunarodno najuspješnijih pijanista i kompozitora bosanskohercegovačkih korijena.

Ove godine bit će objavljen još jedan album Bojana Z, a riječ je o upravo snimljenom zajedničkom izdanju sa trombonistom Nilsom Wogramom, kojeg smo na Jazz Festu slušali 2003. godine sa ansamblom Root 70.

Oba dueta: Bojan Z & Julien Lourau i Bojan Z & Nils Wogram će biti predstavljena na koncertima u okviru 20. Jazz Festu Sarajevo 2016.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.