GoGo Penguin: Britanski The Bad Plus

Britanski trio GoGo Penguin, kojeg kritika naziva i britanskom verzijom trija The Bad Plus, objavio je treći album u karijeri, odnosno prvi za Blue Note Records.

Album Man Made Object opisan je kao CD koji istražuje zadane žanrovske granice i kombinira minimalističke klavirske teme, izražajne bas linije i elektronikom inspirirane bubnjeve. Nakon njihovog prvog američkog nastupa na ovogodišnjem Winter Jazzfestu, o ovom triju iz Manchestera, kojeg čine pijanista Chris Illingworth, basista Nick Blacka i bubnjar Rob Turner, pisali su brojni mediji a već za april zakazana je njihova prva američka turneja koja će biti zaključena koncertom u njujorškom klubu (Le) Poisson Rouge u kojem su, u januaru, svirali svoj premijerni koncert u Sjedinjenim Državama.

“Naziv albuma inspiriran je mojom fascinacijom idejama robotike i transhumanizma”, kaže Illingworth. “Stvaramo elektronsku muziku na akustičnim instrumentima. To je kao predmet stvoren ljudskom rukom i oživljen, a to opet za svakog od nas trojice nosi posebno značenje. Nadamo se i za slušaoce.”

Kada govore o muzici koji je imala uticaj na njihov današnji izričaj, članovi GoGo Penguina spominju Aphex Twin, Squarepusher, Massive Attack, Briana Enoa, Debussyja i Shostakovicha.

Prvi album Fanfares GoGo Penguin je objavio 2010. godine, dvije godine kasnije uslijedio je i drugi naslova v2.0 za koji su osvojili nagradu Mercury za album godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.