John Zorn: Nezaustavljiva kreativnost

Ove sedmice bit će objavljen jedan od završnih albuma iz kolekcije kompozicija Johna ZornaThe Book of Angels, poznata i kao Masada Book 2.

Sve tri knjige Masade, uključujući i The Book Beriah (Masada Book 3), sadrže ukupno 613 kompozicija. Prvi album iz edicije The Book of Angels snimljen je 2005. godine a do danas je objavljeno ukupno 27 nosača zvuka u izvedbi brojnih važnih muzičara njujorške “downtown” i međunarodne scene.

Novi album i ansambl pod nazivom Flaga: The Book of Angels Volume 27 u izvedbi izuzetnog klavirskog trija kojeg čine pijanista Craig Taborn, kontrabasista Christian McBride i bubnjar Tyshawn Sorey, donosi osam kompozicija najznamenitijeg živućeg američkog kompozitora. Flaga će biti objavljena u petak 26. februara za Zornovu izdavačku kuću Tzadik koja je već najavila i naredno, 28 izdanje The Book of Angels koje će biti objavljeno u aprilu pod naslovom Andras a u izvedbi Nova Express Quinteta.

Na prethodnim izdanjima, Zornove kompozicije, između ostalih, interpretiraju Pat Metheny, Mark Feldman, Sylvie Courvoisier, Crakow Klezmer Band, Uri Caine, Marc Ribot, Medeski, Martin & Wood, David Krakauer, Cyro Baptista i drugi.

Zornova muzika do sada je objavljena na više od 400 različitih izdanja, a na više od 200 sudjeluje i sam Zorn ne samo kao kompozitor već i kao muzičar i dirigent.

Poslušajte jednu od kompozicija Johna Zorna sa novog, 27. albuma The Book of Angels – Peliel.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.