Magnus Öström: Muzika je moj padobran!

Bubnjar Magnus Öström, član nekadašnjeg ansambla Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.), u aprilu će objaviti novi album, inače njegovo treće diskografsko izdanje, pod nazivom Parachute.

Novi album je snimio u kvartetu sa gitaristom Andreasom Hourdakisom, basistom i klavijaturistom Thobiasom Gabrielsonom i pijanistom Danielom Karlssonom, sa kojima je snimio i prethodne albume Thread of Life i Searching for Jupiter, objavljene za izdavačku kuću ACT 2011. i 2013. godine.

Parachute je posvećen “muzici i energiji koju ona stvara”, pojasnio je Öström, za kojeg ovaj album predstavlja simbol teškog perioda kroz koji je prošao nakon tragične smrti svog prijatelja i saradnika Esbjörna Svenssona koji je stradao na vrhuncu svoje karijere 2008. godine.

“Život je u nekim trenucima bio OK, dok je u nekim vladala teška tama. Kada mi je bilo najteže, muzika je bila ta koja me spašavala, ona je bila moj padobran”, kazao je ovaj švedki umjetnik osvrnuvši se na simboličan naziv ovog izdanja, te je dodao: “Kao privremeni gost na ovoj planeti, nadam se da će ona u trenutku mog odlaska biti bolje mjesto nego što je bila u trenutku mog dolaska. To je ono čemu težim.”

Esbjörn Svensson Trio, čiji je Öström bio član od 1993. godine, objavio je 15 albuma, među kojima i Seven Days Of Falling, kojeg su pijanista Svensson, kontrabasista Dan Berglund i Öström predstavili i u Sarajevu na 7. izdanju Jazz Festa 2003. godine.

Pogledajte kratki video u kojem Öström govori o novom albumu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.