Jacob Collier – “novo čudo” na muzičkoj sceni

Glasom i vokalnim izvedbama, a naročito  multiinstrumentalizmom i zanimljivom pojavom, Jacob Collier osvaja publiku i muzičku scenu.

Magazin Jazzwise proglasio ga je “budućnošću muzike” a britanski The Guardian “novim mesijom jazza” nakon nastupa u klubu Ronnie Scott's proteklog ljeta; Pat Metheny se nazvao Collierovim velikim fanom ocjenjujući akorde, aranžmane i pjevanje mladog Britanca sjajnim dok je slavni producent Quincy Jones kazao: “Nikad ranije nisam čuo ovakav talenat.”

Quincy Jones je danas mentor Jacoba Colliera a nakon London Jazz Festivala i Montreux Jazz Festivala, prošle sedmice je mladog umjetnika predstavio publici u njujorškom klubu Subrosa.

Collier trenutno snima i producira svoj prvi album koji planira objaviti ove godine, u međuvremenu radi aranžmane za velike orkestre širom svijeta, drži majstorske radionice na školama i univerzitetima, radi sa različitim muzičarima – gostovao je na albumu Snarky Puppyja Family Dinner Vol. 2 i sarađivao sa bendom Take 6.

Ne dajte da vas zavaraju njegove godine, ovaj 21-godišnji student jazz klavira na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, fasciniran je harmonijom i ritmom a u jazzu je pronašao sve što ga zanima – harmoniju, ritam, improvizaciju, energiju i zabavu.

Collier je najprije postao YouTube senzacijom snimajući i objavljujući video uratke popularnih pjesama ali i autorskih kompozicija koje sam aranžira, izvodi, producira, edituje i snima. Pogledajte svevremeni klasik Michaela Jacksona u njegovoj izvedbi.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.