Nova priznanja za Davea Douglasa

Muzički kritičari američkog NPR Musica proglasili su Brazen Heart jedinim od najboljih albuma u prošloj godini a čitaoci JazzTimesa podcast Davea Douglasa A Noise from the Deep najboljim u ovoj kategoriji.

Nakon što je album iz 2012. godine Be Still posvetio preminuloj majci, Dave Douglas krajem 2015. objavljuje CD Brazen Heart posvećen bratu koji je preminuo nekoliko mjeseci ranije.

“Kakva je vaša reakcija na veliki gubitak?”, pita ovaj trubač, kompozitor i jedan od utjecajnijih jazz umjetnika našeg vremena i odgovara – “Ljubav. Ljubav i još više ljubavi je jedini mogući odgovor.”

Na aktuelnom albumu Dave Douglas donosi muziku nastalu prije dvije godine, kada je zajedno sa svojim kvintetom nastupio u 50 američkih država simbolično obilježavajući svoj 50. rođendan. Ansambl osim Douglasa čine tenor saksofonista Jon Irabagon, pijanista Matt Mitchell, basistkinja Linda Oh i bubnjar Rudy Royston.

Brazen Heart je objavljen za Douglasovu vlastitu izdavačku kuću Greenleaf Music za koju ovaj muzičar zajedno sa Michaelom Batesom uređuje i podcast A Noise from the Deep koji emitira razgovore sa značajnim imenima jazza o muzici, improvizaciji, kompoziciji i koncertima. Na ovom linku možete poslušati razgovore sa Henryjem Threadgillom, Gregom Osbyjem i Johnom Zornom, između ostalih.

Od 11 kompozicija na albumu Brazen Heart, devet je Douglasovih originalnih djela a jedna od dvije neautorske kompozicije budi sjećanja na još jednu “neprežaljenu ljubav iz svijeta jazza, velikog Charlieja Hadena”.

Poslušajte Deep River u izvedbi kvinteta Davea Douglasa kojeg smo 2008. godine slušali na Jazz Festu Sarajevo, u triju sa violinistom Markom Feldmanom i kontrabasistom Scottom Colleyjem.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.