Prvi album Nitaija Hershkovitsa

Mladi izraelski pijanista i kompozitor Nitai Hershkovits snimio je prvi samostalni album pod nazivom I Asked You A Question, koji je nastao u saradnji sa pijanistom, vokalistom, kompozitorom, multiinstrumentalistom i producentom Yuvalom Havkinom aka Rejoicer.

I Asked You A Question rezultat je šestomjesečnog studijskog “istraživanja mogućnosti klavijatura i beatova sa svestranim i kreativnim Rejoicerom”, izjavio je Hershkovits sa velikim uzbuđenjem.

U osvrtu na repertoar albuma kojeg će 6. februara objaviti izdavačka kuća Raw Tapes Records, najavio je “raznolike kompozicije koje su nastale u kreativnom procesu u kojem smo od nekoliko ideja napravili zasebne priče.”

Nakon dugogodišnje saradnje u ulozi sidemana sa muzičarima među kojima su Jorge Rossy, Greg Tardy, Charles Davis, Mark Guiliana, Zohar Fresco, Steve Davis, Diego Urcola, Robert Sadin, Daniel Zamir i Kurt Rosenwinkel, koji se na novom albumu, pored Georgie Anne Muldrow i Shaija Tsabarija pojavljuje kao gostujući muzičar, Hershkovits ovim izdanjem obilježava i svojevrstan novi muzički početak u ulozi lidera i kompozitora.

Njegov prvi album pod vlastitim imenom početak je solo karijere nakon uspješne saradnje sa kontrabasistom  Avishaijem Cohenom, sa kojim je tokom protekle četiri godine kao član njegovog trija snimao i nastupao, između ostalog i u Sarajevu u okviru 18. Jazz Festa 2014. godine. Sa Avishai Cohen Triom, Hershkovits je svirao na albumima From Darkness i Almah, dok je album Duende slavnog izraelskog kontrabasiste s njim snimio u duetu.

Dok čekamo album I Asked You A Question, poslušajmo kompoziciju u solo izvedbi koju je Nitai snimio u januaru prošle godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.