Večeras na Jazz Festu: “jedan od najvećih trubača svih vremena”

Tomasz Stanko, jedan od najuticajnijih živućih trubača, nastupit će večeras na 19. Jazz Festu na glavnoj festivalskoj sceni u Bosanskom kulturnom centru.

Bit će to njegov drugi nastup u karijeri u Sarajevu i prvi nakon 60 godina. Podsjećamo da je ovaj umjetnik, “jedan od najvećih i najoriginalnijih trubača svih vremena” kako ga je ocijenio ugledni The New Yorker, svoj prvi međunarodni nastup kao 13-godišnjak imao upravo u Sarajevu na skupu izviđača, kao član poljskog orkestra. Danas, u svojoj 73. godini Stanko dokazuje da je podjednako vitalan i kao instrumentalista i kao autor.

Njegova diskografija broji 37 albuma koje je snimio kao lider, a pored brojnih priznanja vrijedi spomenuti da je znamenita američka obrazovna institucija Smithsonian jednu od njegovih kompozicija uvrstila u svjetsku jazz antologiju obuhvaćenu sa samo šest nosača zvuka.

Stanko će večeras u 22.00 na Jazz Festu predstaviti svoj skandinavsko-američki ansambl koji čine finski pijanista Alexi Tuomarila te Amerikanci, basista Eric Revis i bubnjar Gerald Cleaver.

Istu večer ali dva sata ranije, u 20.00, na istoj sceni nastupit će i norveško-austrijski duet, trubač Arve Henriksen i gitarista Christian Fennesz koji će publiku povesti na jedinstveno muzičko putovanje kroz neistražene zvučne pejzaže.

Oba koncerta posjetioci će moći pogledati i poslušati kupovinom jedne ulaznice – popularnog double billa, koji se već od 12.00 može kupiti u box officeu u BKC-u.

Club Monument u 23.30 bit će mjesto sureta bh. muzičara i regionalnih solista, uz tradicionalni jam session. Ulaznice za ovaj program prodavat će se na ulazu u klub.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.