Innerview: Kurt Elling

Sedmog novembra u Bosanskom kulturnom centru u okviru 19. Jazz Festa bit će održan koncert američkog vokaliste Kurta Ellinga koji će predstaviti svoj novi album Passion World na kojem se pojavljuje i kao autor.

Ovaj je umjetnik za svaki od svojih 10 prethodnih albuma osvojio nominaciju za nagradu Grammy, a muzički magazin Downbeat birao ga je 13 godina zaredom za najboljeg muškog vokalistu od 2000. do 2012. godine. Sa Kurtom Ellingom za Jazz Fest razgovarala Amra Toska.

Šta je važno za jednog (jazz) izvođača da bi bio autentičan umjetnik, a u isto vrijeme i utjecajan na globalnom muzičkom tržištu?
Mislim da nikada ne možete biti sigurni da ćete postići oboje. Biti «autentičan» umjetnik znači stvarati iz onoga kako istinski osjećate, osluškujete i razmišljate o životu. Ovaj impuls može lako biti u suprotnosti sa potrebama tržišta. Ja sam imao sreću što sam bio u mogućnosti da izvodim muziku koju sam želio, i koja je pronašla i nastavlja pronalaziti publiku.

Svoju prvu ploču i neke koje su uslijedile, objavili ste za prestižnu izdavačku kuću Blue Note. Gdje je jazz kao žanr pozicioniran u današnjoj izdavačkoj industriji?
Pretpostavljam da danas gotovo svaki aspekt tradicionalne muzičke «industrije» pati. Naravno, nove su prilike svugdje oko nas, ali struktura za unovčavanje muzike – pored tradicionalnih turneja – pokazala se teško ostvarivom. Definitivno je teško vrijeme za jazz umjetnike i tradicionalne etikete.

Vaša formalna edukacija je iz domena historije i filozofije religija. Gdje se muzika, osim u praktičnome segmentu religijskih službi, susreće sa religijom, ili preciznije spiritualnošću?
Vjerujem da to ovisi o zahtjevima i potrebama umjetnika i slušatelja. Pojedinci donose različite ideje i vrijednosti u svakoj izvedbi. Samo se nadam da ljudi imaju dobra i zadovoljavajuća iskustva na mojim koncertima.

Vaša nova ploča je posvećena ljubavi, i njenoj univerzalnosti koja prelazi vrijeme i prostor. Šta je to muzika ljubavi?
Poslušajte moju ploču… Mislim da će vam to dati odgovor.

Ističete da je Passion World samo početak Vaših putovanja kroz svijet ljubavi u muzici, i muzike u ljubavi, kuda ćete ‘putovati’ dalje?
Još nisam snimio muziku iz Afrike, sa Bliskog Istoka i Istoka. Imam još nekoliko stanica u Južnoj Americi. To je mnogo muzike!

Kada ste 2009. godine nastupili na Jazz Festu, vaš bend je vodio Laurence Hobgood, pijanista sa kojim ste surađivali sve do 2013. godine. Koje su prednosti i nedostaci dugovječnih umjetničkih saradnji?
Kada je jedna saradnja aktuelna, nema prostora za drugu i neka vrata ostaju zatvorena. Naravno, i sa jednim saradnikom mogu se mnoga vrata otvoriti, jedna za drugim – i to može biti prilično produktivno. Ali ta će vrata biti različita od onih koja bi se mogla otvoriti sa nekom drugom saradnjom.
Neki vokalisti trebaju muzičke ili historijske podatke da upotpune svoju viziju. Nekima treba vodič. Nekima je potrebna potvrda autoriteta. Drugi trebaju samo partnera za duet. Svaki je slučaj poseban. Ja sam sretan da sam imao jedno dugo prijateljstvo i kreativno partnerstvo. Sada imam priliku da otvorim druga vrata koja su za mene predugo bila zatvorena.

Za koncert Kurt Elling Passion World u prodaji je double bill ulaznica koju možete kupiti ili rezervisati na ovom linku, a koja važi i za koncert Vladimir Kostadinović 4teta.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.