David Torn: “Only Sky”

Nakon gotovo 20-godišnje pauze, David Torn je na američkoj solo turneji, koja će obuhvatiti koncerte u 20 gradova, a kojom ovaj gitarista i kompozitor promovira svoj album Only Sky koji će zvanično biti objavljen 22. maja.

Na novom albumu Torn svira gitaru i električni oud, a ovaj solo album će svjetlo dana ugledati punih osam godina nakon Tornovog posljednjeg CD-a Prezens snimljenog također za ECM u kvartetu sa Timom Berneom, Craigom Tabornom i Tomom Raineyjem.

Torn je dvostruki dobitnik nagrade Grammy koji je sarađivao sa različitim umjetnicima kao što su David Bowie, Jeff Beck, Tori Amos, Madonna, Jan Garbarek, Laurie Anderson ili John Legend. Početkom devedesetih dijagnosticiran mu je tumor mozga. Iako dobroćudan i uspješno operiran, Torn je ostao bez sluha na desnom uhu što ga nije spriječilo da i dalje komponira, svira, snima i producira brojne snimke “više vizualizirajući aspekte zvuka nego slušajući”, kako je sam kazao.

Djelo koje će dvije godine kasnije biti objavljeno na albumu Only Sky, David Torn je prezentirao 2013. godine na TEDx Caltech konferenciji: The Brain koja se fokusirala na prošlost, sadašnjost i budućnost neuroznanosti.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.