John McLaughlin turneju priprema u “Gramofonu”

Britanski gitarista John McLaughlin, jedan od najutjecajnijih živućih gitarista, 5. novembra koncertom u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg Jazz Festa, započinje evropsku turneju sa svojim ansamblom 4th Dimension.

McLaughlin će zajedno sa multiinstrumentalistom Garyjem Husbandom, basistom Etienneom Mbappéom i bubnjarom Ranjitom Barotom boraviti u Sarajevu četiri dana i pripremati turneju kojom promoviraju aktuelni album The Boston Record. Za pripremu koncertnog repertoara za seriju koncerata koja će okončati prvog dana decembra u Moskvi, McLaughlinov tim već je ranije rezervirao Studio Gramofon u Sarajevu.

“Zadovoljstvo nam je u studiju ugostiti Johna McLaughlina, a izazov da se udovolji tehničkim zahtjevima ovog ansambla shvatamo kao zadovoljstvo zbog kojeg se u Gramofonu bavimo ovim poslom”, kaže Eric Bajramović, ton majstor i šef tehnike u sarajevskom Gramofonu i dodaje: “Privilegija nam je raditi sa muzičarima koje poštujemo i  prema čijoj muzici osjećamo divljenje, a posebno smo sretni da je naš Studio u mogućnosti osigurati sve što je potrebno bendu ovog formata i značaja.”

John McLaughlin je dobitnik Grammyja za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine, magazin Rolling Stone ga je uvrstio među najveće gitariste svih vremena, a u historiji jazza će ostati upisan kao osnivač Mahavishnu Orchestre, projekta Shakti, ali i kao saradnik Milesa Davisa sa kojim je snimio četiri studijska albuma. Iako u 72. godini života, ovaj gitarista pokazuje muzičku vitalnost na kojoj mu zavide i znatno mlađe kolege.

Ulaznice za koncert Johna McLaughlina i ansambla 4th Dimension možete kupiti po pretprodajnim 20% nižim cijenama, u box officeu BKC-a svakim danom od 12.00 do 20.00, osim nedjelje.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.