Miles Davis: “John McLaughlin”

Na današnji da 1991. godine preminuo je Miles Davis, velikan jazza i jedan od najznačajnijih muzičara 20. stoljeća čiji utjecaj na nove generacije umjetnika i ljubitelja jazza ne jenjava ni dvije decenije nakon njegove smrti.

Njegov album Kind of Blue i danas je najprodavaniji album u historiji jazza, a muzičari sa kojima je sarađivao u različitim ansamblima pod vlastitim imenom danas su jedni od najznačajnijih jazzista svog vremena poput Herbieja HancockaDavea HollandaJohna McLaughlina, Bill Evansa, Chicka Coree, Keitha Jerretta, Johna Scofielda.

“Za mene je to bilo ostvarenje sna!”, prisjeća se McLaughlin zajedničke saradnje na četiri Milesova albuma. “Vječno ću mu biti zahvaan za podršku, inspiraciju i ohrabrenje koje mi je davao od početka moje karijere.”

Na Milesovom duplom albumu Bitches Brew iz 1970. godine, jedna od kompozicija, u čijoj interpretaciji sam Miles nije sudjelovao, nosi naziv John McLaughlin čime je na svojevrstan način odao priznanje umijeću i tehnici muzičara kojeg ćemo 5. novembra gledati na 18. Jazz Festu, sa njegovim ansamblom 4th Dimension.

Poslušajte kompoziciju John McLaughlin.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.