Norveška magična ljepota

Norvežanin Eivind Aarset jedan je od najcjenjenijih evropskih gitarista današnjice. Njegova stilska svestranost i sposobnost da se kreativno i autentično izražava bez obzira na muzički idiom ili kontekst u kojem muzicira učinila ga je jedinstvenim glasom i pojavom na muzičkoj sceni. Zvuci njegove gitare očaravaju kritiku i publiku stvarajući zvučne pejzaže magične ljepote.

Kao i mnogi drugi gitaristi Aarset je svoju muzičku odiseju započeo kupovinom albuma Jimija Hendrixa, da bi nakon toga počeo slušati Pink Floyd i Black Sabbath, a za jazz i improviziranu muziku počinje se zanimati otkrivši fuziju Milesa Davisa i sastave Mahavishnu Orchestra i Weather Report. Nakon ovog iskustva Aarset se “vraća kući” slušajući muziku norveških velikana Terjea Rypdala i Jana Garbareka, i izdanja njemačkog izdavača ECM koja su na značajan način uticala na Aarsetov muzički svjetonazor.

Njegova profesionalna karijere počinje angažmanom u heavy metal bendu da bi ubrzo postao član ansambla Bendika Hofseta, a nešto kasnije i Buggea Wesseltofta čime se artikuliše početak njegove umjetničke karijere.

Do sada je gostovao na više od 150 albuma muzičara poput Cher, Raya Charlesa, Dee Dee Bridgewater, Mikea Mainierija, Arilda Andersena, Dhafera Youssefa, Nilsa Pettera Molvaera ili Djanga Batesa. Svirao je na albumu It’s a Man’s World koji je Cher objavila 1996. godine, te albumu Raya Charlesa Strong Love Affair iz 1996.

Prvi album pod vlastitim imenom Electronique Noir  objavio je 1998. godine, a naredni album Light Extracts tri godine kasnije. Nakon tih albuma Aarsetova estetika je bila posve jasna i publici i kritici. Uslijedili su Connected  2004. i Sonic Codex 2007. godine. Album Live Extracts objavljen prije tri godine predstavio je neke od Eivindovih koncertnih nastupa, a aktuelni album Dream Logic, objavljen je prošle godine za ECM napravivši tako svojevrstan puni umjetnički krug.

Na ovogodišnjem Jazz Festu Aarset će predstaviti repertoar albuma Dream Logic, a uz Aarseta će nastupiti basista Audun Erlien i dvojica bubnjara Wetle Holte i Erland Dahlen. Ulaznice za koncert Eivinda Aarseta mogu se kupiti po pretprodajnoj cijeni od 12KM na prodajnom mjestu Jazz Festa u BKC-u.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.